Gå til hovedinnhold

Cleveland, Ohio kan rocke Presidentvalget imorgen

Rock&Roll Hall of Fame, Cleveland
I Cleveland, Ohio, ligger verdens rockemuseum. Storebroren til Rockheim i Trondheim, som har hatt god kontakt med og lært mye av både Cleveland Rock&Roll Hall of Fame og fra EMP Live i Seattle, da museet ble planlagt og bygget. I Cleveland stemmer innbyggerne massivt på Demokratene og Obama. Hvor massivt kan avgjøre Presidentvalget. 

Obama vant Ohio med 262 000 stemmer i 2008, det var nesten akkurat det samme stemmerflertallet som han hadde i Cuyahoga fylke (258 000 stemmer mer).

Skal du følge med på Presidentvalget i detalj, bør du se etter oversikter som viser resultatene i følgende fylker i Ohio:

Cuyahoga fylke i nord ved sjøene, hvor Cleveland ligger. Obama vant altså med nesten 39%-poeng mer enn McCain her i 2008. Han bør vinne med noenlunde samme margin i år for å kompensere for de fylkene som ligger utenfor de store byene i Ohio, noe som kan bli vanskelig fordi Republikanerne som styrer Ohio har innskrenket muligheten for å forhåndsstemme ifht tidligere valg (faktisk!).

Franklin fylke, hvor hovedstaden Columbus ligger. Her vant Obama med nesten 21%-poeng i 2008.

Lucas fylke, hvor Toledo ligger. Her vant Obama med omlag 70 000 stemmer i 2008.

Lorain fylke, som er nabofylke til Cuyahoga, vant Obama med 18%-poeng i 2008, mens Ted Strickland vant med 7%-poeng da han prøvde å bli gjenvalgt som Guvernør i 2010. Det holdt ikke, og han tapte gjenvalget i Ohio. Derfor blir det interessant å se på differansen mellom Obama og Romney i år.

Mahoning fylke, med Youngstown som ifjor ble kåret til USAs fattigste by etter å ha vært en av de mest velstående industribyene på 1900-tallet. Obama vant med 26,5% (+34 000 stemmer) mot McCain i 2008. Obama vinner nok igjen og like utenfor Youngstown ligger det en GM-fabrikk som har fått oppsving etter Obamas redningsaksjon, så det blir spennende å se om Obama holder flertallet med rundt 35 000 stemmer fra sist.

Hamilton fylke, hvor Cincinatti ligger. Hamilton er omgitt av Repubklinanske forsteder og selv om Cincinatti har stemt Demokratisk, så har fylket stemt Republikansk siden 1964, med unntak av i 2008 hvor Obama vant med 30 000 stemmer. Romney-kampanjen sier de vinner tilbake Hamilton i år.

Montgomery fylke, hvor Dayton ligger, vant Obama med 17 000 stemmer i 2008, men her har Romney sjansen til å dekke inn forspranget fra Cuyahoga og Franklin siden dette er et befolkningsrikt fylke med gode sjanser for Republikanerne.

Warren fylke, som ligger ved Hamilton fylke er blant Republikanernes sterkeste valgområder. McCain vant med 36%-poeng  i 2008. Hvordan marginene er for Republikanerne i år blir viktig å følge med på.

Butler fylke, ligger også ved Hamilton, og er viktig av samme grunn som Warren fylke. McCain vant her med 23%-poeng i 2008.

Jefferson, Harrison og Belmont fylker, som ligger øst ved Appalachia-fjellkjeden. I disse fylkene er kullindustrien et viktig valgkamptema (Cadiz is the battleground for the "war on coal"). Romney-kampanjen beskylder Obama for å føre krig mot kullindustrien. Industriarbeiderne er Demokratiske velgere, men Hillary og Bill Clinton står nok likevel i en sterkere Demokratisk tradisjon for disse velgerne enn Obama. Obama vant Jefferson og Belmont knapt i 2008, men ledigheten er nå nesten 11% i Steubenville, Jefferson, så det spiller nok også inn. Det har forøvrig dukket opp nye muligheter for skifergass i disse områdene, men det blir interessant å se om Romney har fått taket på industriarbeiderne i øst-Ohio denne gangen.

Defiance fylke, som ligger nordvest ved grensen mot Indiana. Der er det ikke så mange stemmer, og Republikanerne vant med 2000 stemmer, men General Motors har en fabrikk i byen, så den kan gi indikasjon på hvem av kandidatene som har nådd igjennom når det gjelder bilindustrien.

Lake fylke, er nabo nordøst for Cuyahoga. Egentlig er dette Ohio´s "bellwether"- fylke (fylke som oftest stemmer slik staten samlet gjør). I 2008 vant Obama med kun 1000 stemmer. Det blir derfor spennende å se hvordan dette går i år.



Vil du fordype deg mer i valgresultatene fra 2008 i Ohio´s fylker, kan du se Dave Leip´s Atlas of US Presidential Elections (merk at der er Demokratene røde og Republikanerne blå).

Oppdatert: Det er nå timelange køer i Ohio for å stemme. Ikke minst siden Republikanerne har som strategi i flere stater de styrer, men hvor Demokratene kan vinne Presidentvoteringene, å innskrenke mulighetene for forhåndsstemming (utrolig nok!!). Dette foregår i stor utstrekning i Florida, men også i Ohio hvor Republikaneren Jon Husted er Secretary of State (har bla ansvar for valg). Husted har innskrenket muligheten for å stemme i helgene, slik man kunne før, men etter stevning fra Demokratene åpnet de for stemmegivning sist helg. 

Mitt Romney MÅ vinne Ohio
Mitt Romney vinner ikke Presidentvalget uten å vinne Ohio. Meningsmålingene gir ham ingen håp om alternative veier fram til 270 valgmenn. Vinner han både Florida (29) og North Carolina (15) er han oppe i 235 valgmenn. Han kan fortsatt håpe på Colorado (9), New Hampshire (4) og Virginia (13) og delvis Iowa (6) men det gir ham fortsatt kun 267 valgmenn. Han prøver seg i Pennsylvania (20) og i Wisconsin (10), men hittil har ikke målingene gitt ham nok fotfeste til at han kan tro på valgseire der.

Det hele koker ned til Ohio (18). Vinner Romney Ohio, Florida og North Carolina får han 252 valgmenn, og da holder det med Virginia og Colorado, eller Virginia og Iowa.

Obama kan vinne uten Ohio
Obama kan vinne uten Ohio. Uten Ohio må imidlertid Obama vinne Virginia og enten Colorado, Iowa eller New Hampshire. Obama kan også vinne om han taper både Ohio og Virginia, men da må han vinne både Colorado, Iowa og New Hampshire.

Obama kan også vinne North Carolina og da holder det at han vinner New Hampshire i tillegg for å vinne valget. Vinner Obama Florida blir han President en periode til. Da kan han tape alle svingstatene inkludert Nevada og New Mexico (ikke Wisconsin) og likevel vinne valget.

Clint Eastwood for Obama
Til slutt er det litt moro å tenke på at Clint Eastwood som tok hele showet på det Republikanske nominasjonsmøtet med sin improviserte tale til en stol, og dermed stjal overskriftene fra Romney, sannsynligvis har bidratt sterkt til det som nå ser ut til å bli gjenvalg av Obama.

I pausen av Super Bowl kjørte Chrysler en fabelaktig reklame med Clint Eastwood om gjenreisingen av den amerikanske bilindustrien og Detroit, Michigan. Mitt Romney ville la bilindustrien gå konkurs (Let Detroit Go Bankrupt, by Mitt Romney), mens Obama berget den, og nå er den oppe og går igjen. Nate Silver sier det slik (In Ohio, Polls Show Benefit of Auto Rescue to Obama):
If the polls are correct, and President Obama wins a narrow Electoral College victory on Tuesday, the pivotal moment of the 2012 presidential race may have actually occurred in 2009. About two months after taking office, Mr. Obama set the terms of the government’s rescue of General Motors and Chrysler, a move that eventually helped to resurrect the American automobile industry, and, in turn, bolster the economy of the king of swing states: Ohio.

Historically, Ohio has been slightly Republican-leaning relative to the nation. But this year polls suggest that Ohio is slightly Democratic-leaning. That divergence — driven by the auto rescue and the state’s improved economy, local analysts said — may prove determinative.
Se Chrysler-reklamen Halftime in America her:

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Senator Arlen Specter (R-PA), 79 år tar gjenvalg i 2010

Arlen Specter er republikanernes mann fra Pennsylvania. Han er en av de lengstsittende senatorene, og har hatt sete siden 1980. Bildet som illustrerer denne bloggposten viser Arlen Specter rekonstruere "single-bullet"-teorien bak mordet på Kennedy. Specter var medlem i Warren-kommisjonen, nedsatt av President Lyndon B. Johnson i oktober 1964 for å etterforske mordet på John F. Kennedy.  Hvis den offisielle teorien om at Lee Harvey Oswald var alene om mordet, og ingen andre var innblandet, måtte det finnes en forklaring på de åtte skadene som var påvist hos Kennedy og mannen som satt foran ham - Guvernør i Texas John Connaly . Det ble nemlig avfyrt kun tre skudd. Ett av dem bommet. Ett skudd gikk gjennom halsen til Kennedy, og ett skudd traff Kennedy i hodet slik at en del av hodet ble revet av (se Zapruder-filmen ). Poenget er bare at også Connoly fikk flere skader, både i håndleddet og i brystet.  Warren-kommisjonen kom opp med en teori om at kulen som gikk gjennom presiden

Spotify for iPhone - sorry

Idag lasta jeg ned Spotify for iPhone. Greit å sjekke hvordan det er, tenkte jeg - bare for å oppdage at jeg må betale 99 kr måneden eller 1188 kr i året for å bruke den. Den har riktignok offline-funksjon, slik at du kan høre musikk uten å belaste tellerskritt, noe som bare skulle mangle. Likefullt. Etter å ha vurdert saken raskt litt fram og tilbake, ser jeg ingen grunn til å oppgradere Spotify-abbonementet mitt med 1188 kr pr år som konsekvens. Jeg har råd, men ser faktisk ikke helt poenget. Jeg kjøper musikken min uten å mukke på iTunes, siden jeg synes de som lager musikk fortjener at jeg betaler for det, men etter hva jeg har hørt tjener de særdeles lite på Spotify - om jeg er betalende eller ikke. Jeg er åpen for at jeg som nylig fylt 40 ikke er den generasjonen som forstår genialiteten i dette, men samtidig vet jeg utmerket godt at mine tenåringsbarn vil slite tungt om de både skal skrape sammen penger til en iPhone med et abbonement som funker for dette uten å ruinere dem, og

Bra Jens!

Årets nyttårstale fra Statsministeren var en klok og god tale. Både når det gjelder finanskrisen og de utfordringer og muligheter den skaper for satsing på nødvendig opprusting av offentlig infrastruktur og hvordan vi gjennom å satse klimavennlig kan skape nye muligheter for verdiskaping. Men ikke minst er jeg glad for klar tale om situasjonen i Midtøsten, der Statsministeren understreker at den israelske okkupasjonen må ta slutt: Fred for folkene i Midtøsten kan ikke vinnes gjennom våpenmakt. Det er bare en vei til virkelig fred: - Slutt på okkupasjonen.  - Sluttfør forhandlinger om en varig fred. - Gi både palestinere og israelere den tryggheten de fortjener. - Våpenbruken må stoppe.  - Nødhjelpen må komme fram. - Sivilbefolkningen har lidd nok. Hele nyttårstalen  (SMK). Omtale i Dagsavisen,   VG og Dagbladet .